Foto beweging 3.0 Jolanda en Marko image description

‘Een duurzame balans is belangrijk’

Marko Koers is de nieuwe aanvoerder van de vitaliteitsestafette. Hij is voormalig olympisch atleet op de 800 en 500 meter. En hij is negenvoudig Nederlands kampioen en heeft nog altijd het Nederlands record in handen op de 1000 m (2.15,05) en de Engelse mijl indoor (3.57,37). Hij nam driemaal deel aan de Olympische Spelen en wist hierbij eenmaal door te dringen tot de finale. Inmiddels heeft Marko een punt achter zijn sportcarrière gezet. Met zijn bedrijf, Pitstop Power, helpt hij nu organisaties met vitaliteit. Niet door het opleggen van bewegen, maar vooral te kijken naar wat de werknemers zelf nodig hebben.

Als hardloop coach werd hij ingeschakeld door Beweging 3.0 ter voorbereiding op de Marathon Amersfoort. Zodoende was het voor Jolanda Smink (Beweging 3.0) een makkelijke keus aan wie zij het estafettestokje zou overdragen. ‘De hardlooptrainingen door Marko waren los van leerzaam heel erg leuk, motiverend en inspirerend. Hij heeft een groot inlevingsvermogen en kan naast algemene adviezen in groepsverband ook persoonlijke adviezen geven. Het is fijn om met hem samen te werken en te sporten!’   

Marko heeft tijdens zijn vroegere trainingsstages onder andere in Kenya van dichtbij gezien dat de Westerse atleten de begeleiding goed georganiseerd hadden, waardoor er rust en focus ontstond. Dat stukje vitaliteit van wie zorgt er voor jou vindt hij enorm belangrijk. ‘Niet alleen voor topatleten, maar ook voor recreanten. Een duurzame balans is belangrijk. Stel jezelf de vraag hoe ben ik nu bezig en wat gaat mij dat over vijf jaar verder brengen? ’Als recreatieve hardloper, moet je alle ballen in de lucht houden qua werk privébalans. Dit moet op de langere termijn wel vol te houden zijn, zegt Marko.

Wat betekent vitaliteit binnen een organisatie volgens Marko?
Binnen een organisatie is het belangrijk een fundament te creëren en naar zichzelf te kijken, vindt hij. ‘Wat is voor onze werknemers van belang om plezierig en energieker samen te werken? Makkelijk om een loopprogramma te organiseren en fruit aan te bieden door human resources’. Hij laat organisaties zelf definiëren wat ze nodig hebben om werkplezier of fittere mensen te hebben. ‘Meer successen vieren, minder doorgaan. Of met het management bekijken hoe meer opbouwen vanuit organisatie en minder vanuit directie. Meer bekijken wat is samen nodig. Hoe we met elkaar werken. Een momentje voor jezelf’. Hij helpt hierbij mensen daarin te begeleiden. Ruimte te nemen voor een koffiemomentje of een yogales.

Voor Marko persoonlijk betekent vitaliteit gezonde gewoontes. Deelnemen aan een evenement af en toe. Als tip geeft hij mee; ‘stel jezelf een doel, maar ga rustig te werk. Doe niet meteen vanuit het niks een lange afstand. Zorg voor continuïteit. Ga liever vaker, maar korter lopen. En vergeet niet te rekken’. Dat ondervindt hij zelf ook. ‘Alles wordt strammer, die twintig minuten rekken dragen echt bij’.