Relatie het hart en sporten image description

Het hart in relatie tot sporten

In het kader van onze vitaliteitsmaand is er in samenwerking met sponsor Meander medisch centrum een reeks kennisclips opgenomen met als onderwerp ‘Gezond in beweging’. Wist jij dat sporten kan zorgen voor bescherming tegen hartschade? Of ben je altijd al benieuwd geweest naar wat er met je hart gebeurt als je gaat sporten? En waar moet je eigenlijk op letten als je gaat hardlopen? In deze kennisclip over het hart in relatie tot sporten geeft Lars den Ouden, sportarts in opleiding, antwoord op deze en nog veel meer vragen. (In het filmpje gaat het over het artikel in NRC Sporten is gezond, maar mijn vraag is kun je ook te veel sporten?)

Van hartrevalidatie naar hardlopen

Iemand die zelf heeft ondervonden wat je hart voor je conditie betekent, is Ellemieke Horsten, 30 jaar. Zij reageerde op onze oproep om verhalen te delen die anderen kunnen inspireren om door te zetten of juist te beginnen met bewegen.

Lees hier het verhaal van Ellemieke.
Op mijn twintigste kwam ik erachter dat ik een aangeboren hartafwijking had; een gat tussen de boezems van drie centimeter doorsnede. Als kind was ik nooit goed in sport, altijd snel moe en ik vond naar school fietsen al een hele opgave. Na een geslaagde openhartoperatie kon ik voor het eerst in mijn leven echt wat conditie opbouwen. Lees hier het verhaal van Ellemieke. 

Dat begon bij de hartrevalidatie. Daar liep ik op de loopband tussen Jan, Jan en Hans, heel gezellige tachtigjarigen. Toen dat afgerond was heb ik het hardlopen verder opgepakt en heb ik een paar keer (met moeite!) meegedaan aan een 5 km loopje. Daarna heb ik flink wat andere sporten uitgeprobeerd. Boksen, zwemmen, dansen, trainen in de sportschool… Niets hield ik echt lang vol, het sporten zat gewoon niet in mij, dacht ik.

In februari vorig jaar, vijf maanden na mijn tweede zwangerschap, heb ik mijn hardloopschoenen van zolder gehaald. Ik wilde in aanloop naar het uitproberen van een zoveelste nieuwe sport eerst even wat conditie opbouwen. Ik begon met de Start2Run app van Evy. Eerst opbouwen naar 5K, toen naar 7,5K en door naar 10K. Dat eerste begin was echt wel moeilijk, maar merken dat je snel progressie boekt werkte voor mij heel motiverend. Bijna verslavend.

Inmiddels heb ik in het hardlopen mijn nieuwe sport gevonden en ben ik niet eens meer opzoek naar iets anders. Ik vind het zo heerlijk dat je de deur uitstapt en meteen los bent. Het rondje Stadsring en het Waterwingebied ken ik inmiddels op m’n duimpje en doordat ik steeds langere afstanden kan lopen ben ik nu ook de Schammer, het Bloeidaal, de Eem en andere mooie groene gebieden rondom Amersfoort aan het verkennen. Tien kilometer rennen, daar draai ik mijn hand niet meer voor om. Inmiddels leg ik steeds langere afstanden af, ik ben aan het trainen voor 10 Engelse Mijl.

Ik heb me nog voor 1 januari 2023 ingeschreven voor de halve marathon, iets wat ik mij een jaar geleden totaal niet had kunnen voorstellen, laat staan tien jaar geleden! Vorig jaar stond ik nog een vriend aan te moedigen en dacht ik: ‘Dit zou ik nooit kunnen’. Maar ik heb er het volle vertrouwen in, en ik weet zeker dat er zoveel anderen zijn die dit ook zouden kunnen. Je moet gewoon beginnen, en volhouden.