Hardlopen bij warme weersomstandigheden

1. Zweet moet verdampen
Draag lichte, ademende kleding van los geweven materiaal, zodat het zweet makkelijk kan verdampen. Zwarte en donkere kleding verhogen juist de kans op oververhitting. Met een hoofdband kun je zweet uit je ogen houden.

2. Beschermen tegen de zon
UV-stralen kunnen de ogen beschadigen en huidkanker veroorzaken. Met een pet houd je het hoofd koel en bescherm je je gezicht en nek tegen verbranding. Een zonnebril of donkere contactlenzen zijn bij een felle zon geen overbodige luxe. En op lange termijn is dit ook nog eens beter voor je ogen: een win-winsituatie. Ga ook niet op pad zonder de huid te beschermen met een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor (BF) of een Sun Protection Factor (SPF). We raden aan om in Nederland minimaal factor 10 of 12 te gebruiken.

3. Drink genoeg, maar met mate!
Vocht en water zijn de belangrijkste aandachtspunten bij hoge temperaturen. Maar alleen water drinken is niet genoeg, want met zweten verlies je ook zout. Hierdoor kan er een tekort aan zout (met name het bestanddeel natrium) ontstaan in het bloed, wat tot problemen kan leiden. Wissel daarom water af met PowerBar ISO sportdrank bij de verzorgingsposten.

4. Geen zouttabletten
In vroegere jaren raadde men nog weleens zouttabletten aan op warme wedstrijddagen, maar die tijd hebben we achter ons gelaten. Het is juist dat zweet zout bevat, maar het gebruiken van zouttabletten is te vergelijken met het drinken van zoutwater: je krijgt er alleen maar meer dorst van. Drink ruim vocht en vul het zoutverlies aan met het zout in je voeding.

5. Pas je tempo aan
Mogelijk heb je getraind voor een nieuw persoonlijk record, maar je doet er goed aan om in warme omstandigheden je tempo aan te passen. Start beheerst en controleer je tempo; door de adrenaline bij de start kan je gemakkelijk te snel starten. Loop je eigen tempo en vermijd grote tempowisselingen tijdens je race.

6. Kleed je om
Trek na je wedstrijd zo snel mogelijk je bezweette kleding uit en trek schone en droge kleding aan. Dit is van belang omdat het vocht in je sportkleding snel afkoelt en daardoor kunnen je spieren ook snel afkoelen.

Met dank aan Le Champion

image description